Vés al contingut
autoestima

La importància de cuidar l’autoestima

· 3 min

Compartir

Aquest contingut es va publicar originalment a Som Salut Mental 360 el dia 29/1/2021. Podeu veure'l complet en aquest enllaç.

En un moment tan difícil com el que estem vivint actualment a causa de la pandèmia de la COVID-19, és molt complicat parlar de l’autoestima. I és que l’autoestima té una relació directa amb les habilitats socials, el benestar emocional i la felicitat.

Totes i tots volem receptes màgiques per «augmentar l’autoestima» i acostar-nos una mica més a aquesta felicitat, i les busquem sobretot als llibres d’autoajuda que trobem estratègicament col·locats en algunes llibreries perquè els consumim ràpidament.

Què és l’autoestima?

L’autoestima és allò invisible que no es veu, no se sent, no es toca, però que existeix i sentim. L’autoestima forma part d’allò que anomenem autoconcepte o self, el concepte que té una persona de si mateixa. Es construeix al llarg de la vida, és oscil·lant i depèn de molts factors.

L’autoconcepte té diferents parts interrelacionades:

  • L’autoestima: com m’estimo a mi mateix.
  • La identitat personal: qui soc jo.
  • La identitat social: què soc jo.
  • La imatge corporal: com em veig.

Així doncs, quan parlem de l’autoestima fem referència a «com em sento en relació amb les meves destreses», si «soc útil o inútil» o si «soc capaç de fer una determinada tasca». També s’inclouria dins l’autoestima la pregunta de si «em mereixo ser qui soc». L’autoestima dependrà de l’avaluació de les meves capacitats i del que em mereixo.

A més a més, en l’autoestima hi influeix la percepció que jo tinc sobre la meva autoestima a través dels altres, és a dir, com crec que els altres em veuen a mi. I això és el que complica l’equació: el valor del meu jo a través dels altres.

En resum, un nivell d’autoestima alt depèn de mi i de la meva relació amb les altres persones en termes d’utilitat i mereixement. El que està clar és que sempre ens mirem a través dels altres: com pensem que els altres ens veuen. Per això, estem tan pendents de les seves avaluacions. Això ens pot fer molt mal a diferents nivells.

Com es pot millorar l’autoestima?

Sabem que no és fàcil. Som éssers socials, vivim en societat i necessitem els altres. Això ens obliga a encarar les situacions socials de manera adaptativa. A vegades, som capaços d’opinar i expressar els nostres sentiments. En canvi, d’altres ens quedem en silenci o canviem de tema per evitar el conflicte. Les habilitats socials es relacionen amb l’autoestima.

Si em veig bé, em sento bé amb mi mateix, sobretot si em dedico a una tasca engrescadora i reforçadora, si crec en la persona que soc, si dono valor al meu grup de pertinença (família i amics) i si em proposo reptes i metes que siguin assolibles i els persegueixo amb una actitud de compromís i esforç, segurament el meu nivell d’autoestima serà òptim.

La idea és voler millorar i evolucionar, esforçar-se per fer les coses millor.

També és important que els reptes i les metes assolits pugui reconèixer-los com a èxits propis, no com a fruit de l’atzar o la sort. I sobretot, si deixo de donar importància al que els altres veuen en mi i a la seva avaluació segurament seré més feliç i la meva autoestima estarà en uns nivells òptims.

No et castiguis quan caiguis i hagis de tornar a aixecar-te. La vida està plena d’alts i baixos. Vivim en un entorn i un món canviant, complex i amenaçador, amb situacions crítiques, noves i incontrolables com les que tenim en aquests moments.

Ara més que mai, ens calen recursos individuals com l’autoestima que ens permetin viure i sobreviure amb el menor desgast i dany possible, i conservar el nostre benestar emocional.

Cuidem l’autoestima i recordem sobretot que ens acompanya al llarg de tota la vida: pot ser la nostra gran aliada o la nostra enemiga.

Foto de wayhomestudio - www.freepik.es

Aquest contingut es va publicar originalment a Som Salut Mental 360 el dia 29/1/2021. Podeu veure'l complet en aquest enllaç.

Dra. Antonia Pades Jiménez